Veľká Noc na Slovensku

apríla 13, 2017 Lucy's lifestyle 1 Comments


Ahojte !
Veľká noc sa blíži, no už je vlastne tu. Ja som si pre vás na tento sviatok pripravila špeciálny článok, ktorý zachytáva Veľkú noc na Slovensku. Ak máte tiež nejaké zvyky alebo tradície, podeľte sa o ne v komentároch.

Veľká noc / Veľkonočné sviatky / Pascha je najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý pripadá na marec alebo apríl. Veľká noc je pre kresťana oslavou toho, že po smrti Ježiš po troch dňoch vstane z mŕtvych a spasí nás. V čom je v skratke zachytená celá kresťanská viera.

🐇Zelený štvrtok :
Je to štvrtok pred Veľkou nocou, je súčasťou Veľkého týždňa / Svätého týždňa / Veľkonočného trojdnia. Názov podporuje aj symbolika, jesť cez deň zeleninu a zelené pokrmy. Na niektorých miestach majú pri obrade kňazi na sebe zelené rúcho.

Deň Ježišovej poslednej večere, na ktorej ustanovil eucharistiu a umýval učeníkom nohy. Po večeri sa s učeníkmi vybral do Getsemanskej záhrady, kde sa modlil a prosil o to aj učeníkov, no tí zaspali. Vtom sa objavilo vojsko s Judášom, ktorý Ježiša zradil za tridsať strieborných. Všetci učeníci sa zľakli a ušli a ani jeden sa nesnažil Ježišovi pomôcť, okrem Petra, ktorý vytiahol meč a odťal vojakovi ucho. Ježiš mu ho vyliečil a nechcel, aby ho niekto ochraňoval, chcel aby sa splnili slová písma. Nad ránom Peter trikrát zaprel Ježiša.

🐇Veľký piatok :
Piatok pred Veľkou nocou. Je to deň Ježišovej smrti na kríži. Cez deň je prísny pôst. Iba v tento deň je súčasťou liturgie uctievanie kríža, neoslavuje sa eucharistia, ale je podávané sväté prijímanie.

Pilát si predvoláva Ježiša, no nenachádza na ňom žiadnu vinu. Na Veľkú noc mali Židia zvyk, že prepustia jedného z väzňov. Dav mal možnosť vybrať si medzi Ježišom a Barabášom. Oni chceli prepustiť Barabáša a ukrižovať Ježiša. Pilát si pred ľudom umyl ruky na znak toho, že so smrťou nevinného človeka nechcel mať nič spoločné a prepustil im ho. Ježiš bol teda odsúdený na smrť. Okorunovaný tŕním vzal kríž na svoje plecia a niesol ho. Cestou mu Veronika podala šatku a Šimon mu pomohol niesť kríž. Ježiš sa stretol aj so svojou matkou Máriou. Keď druhý krát spadol, napomínal ženy, ktoré ho na jeho ceste sprevádzali. Na vrchu Golgoty Ježiša vyzliekli zo šiat a pribili na kríž. Keď sa blížilo poludnie, Ježiš mocným hlasom zvolal: ,,Eloi, Eloi, ... "[Bože môj, Bože môj prečo si ma opustil] A posledný krát vydýchol. Ešte v ten deň Ježiša jeho priatelia pochovali.

🐇Biela sobota :
Ježiš je v hrobe. Sobota je príležitosť pokľaknúť pred hrobom Pána Ježiša. Tejto sobote sa hovorí aj prázdna sobota. Dodržiava sa menej prísny pôst. Cez deň sa varí obradové jedlo. Ježiš vstal z mŕtvych v noci medzi sobotou a nedeľou. Zmŕtvychvstanie sa teda oslavuje už v sobotu večer po zotmení.

🐇Veľkonočná nedeľa :
Prináša tajomstvo radosti. Je to najväčšia slávnosť, kedy sa oslavuje Kristovo zmŕtvychvstanie a víťazstvo nad smrťou. Ježiš premohol tmu smrti a pripomíname si to veľkonočnou sviecou (paškálom). Od tohto symbolu bola zapálená aj tvoja krstná svieca. Omša je skoro ráno (často iba ráno :) ), niekde sa na ňu berú pokrmy na posvätenie: najznámejšia veľkonočná Baba (syrek, paska, hrudka), ktorá vyjadrovala, že pôstny čas je už za nami.

Ráno ženy šli pomazať Ježiša, prekvapilo ich, že kameň bol odvalený a Ježišove telo nikde. Anjel im ale povedal ,,Prečo hľadáte živého medzi mŕtvimi ?" Ježiš sa neskôr zjavil ženám a učeníkom. Tomáš ale neuveril pokiaľ Ježiša neuvidel.

🐇Veľkonočný pondelok :
Pre mnohých z vás asi najznámejšia časť Veľkej noci, kedy chlapci chodia po domoch a oblievajú dievčatá vodou, ktorá je symbolom zdravého života. V niektorých krajoch je zvykom dievčatá aj vyšibať, čo im spätne dievčatá môžu v utorok vrátiť.
Tak čo, ktorá z vás pôjde v utorok šibať :)?

Ako sláviš Veľkú noc ty? (tradície, zvyky, ...)

Tento sviatok mám rada - hodnotím ho pozitívne. Tento rok ideme na chatu s priateľmi - Karin Korčeková

Na sviatky sme v kruhu rodiny, oddychujeme, atď.. Na Veľkonočný pondelok polejeme a vyšibeme baby v rodine a potom máme spoločný obed. - Marek Mazan

Ideme preč - Ivana Macharová

Na raňajky na Veľkú noc máme vajcovú bitku, spočíva to v tom, že na uvarené vajíčka nalepíme nálepky, a potom sa každému za stolom pridelí jedno a búchame svoje vajíčko každé s každým za stolom. Komu sa vajíčko nerozbije, ten vyhráva, je to taká milá tradícia, na rozdiel od oblievania a šibania, bez ktorého sa Veľká noc nezaobíde. Tiež zvykneme chodiť do zahraničia. - Linda Chebeňová

Zamknem sa večer v izbe, aby ma na Veľkonočný pondelok nevyšibali. - Natália Tomusová

My chodíme do wellness hotelu na Oravu, taká rodinná tradícia, nešibe sa tu, ale deti sa vedia vyhrať s maľovaním vajíčok a pletením korbáčov. - Simona Belková

Pripravíme koláče, chlebíčky a tak... a chalani vyšibú a pooblievajú a keď tak si aj pripijú - Viktória Habaňová

Špeciálne neoslavujeme, jednoducho prídu kúpači a dáme im nejaké to euríčko a kinder vajíčko, ale ako cez sviatky asi nič extra.  Niekedy na Veľkú noc ideme niekdy, aby sme sa kúpačom vyhli. - Beáta Šályová

Nijak špeciálne... ako normalne dni.. ak je pôst je pôst alebo take... nič špeciálne - Veronika Ďuríková











1 komentářů:

Tynka_125 povedal(a)...

Ja mám snáď Veľkú noc ešte radšej než Vianoce. Vonku už je pekne, jar, všetko začína kvitnúť, takže mám hneď lepšiu náladu :-). S dcérou farbíme každý rok veľa vajíčok. Stále k nám chodia veľa koledníkov a domácim vajíčkom žiadny nepohrdne :-). Sliepky už moc ľudí nespráva, ale my áno. Baví ma sa o ne starať, sypať im kŕmenie ​a zbierať vajíčka :-).

čo na srdci, to na blogu

Používa službu Blogger.

Contact

A blog created by

This is a static content section widget. It is a handy way to show additional content at the widgetized page. The static content section widget outputs the contents of a selected static page. You can use as many instances of the static content section widget you wish, to create the ideal page structure.


About Me

Lucy's Lifestyle

čo na srdci, to na blogu