Knihovinky

How to read more?

mája 15, 2020 Lucy's lifestyle 0 Comments

Ahojte!
Pre mnohých z nás býva častokrát problém čítať a možno nás to niekedy ani nebaví. Ale keďže je čítanie naozaj veľmi obohacujúca činnosť a teraz kvôli karanténe máme všetci viac času, rozhodla som sa vám spísať mojich pár tipov, vďaka ktorým čítam viac a čítanie ma baví.

1. Musíš chcieť
Darmo Ti teraz budem hovoriť tipy na rýchlejšie čítanie, keď sa čítaniu venovať nechceš. Jednoducho musíš chcieť, inak to nepôjde. Tak ako keď s niekým pozeráš film, ktorý si vidieť nechcel, aj napriek tomu, že by Ťa mohol baviť, si znudený a hovoríš si aké super by bolo robiť niečo iné.

2. Čítaj knihy, ktoré ťa bavia
Pokiaľ Ťa kniha naozaj nebaví, nie je to Tvoj žáner a musíš sa do toho nútiť, tak stráviš zbytočne niekoľko hodín neprospešnou činnosťou, ktoré si mohol stráviť úplne inak.
Snaž sa (ale niekedy nie je na škodu skúsiť aj niečo nové - možno objavíš nový obľúbený žáner) hľadať knihy, ktoré by Ťa mohli baviť. Keď vieš, že Ťa bavia romantické, prečo by si čítal horrory alebo naopak?
Nie každá kniha je pre každého, a preto by si mal vedieť, čo Ťa baví. Lebo aktivity, ktoré nás bavia, nám idú akosi viac odruky. Ak sa do knihy nebudeš musieť nútiť, ale kniha bude nútiť Teba, aby si čítal, tak prečítaš oveľa viac a bude Ťa to baviť:)


3. Začni zľahka
Nie je vôbec hanba čítať knihy, ktoré sú jednoduché. Nezačínaj hneď so sebarozvojovou literatúrou alebo ťažkými historickými dielami. Radšej siahni najskôr po niečom ľahkom, kde ti budú bežať oči medzi stránkami a budeš sa tešiť na koniec. Skús nejaké ľahké romány, červenú knižnicu, evitovky, zelenú knižnicu (detektívky), možno krátke poviedky, alebo kľudne aj rozprávky.
A hlavne si nedávaj na začiatok nesplniteľné veľké ciele, aby si potom nebol sklamaný. 
Začínaj zľahka, najskôr sa v knihách (tak ako vo všetkom inom) predsa musíš naučiť chodiť, až potom behať.

4. Urob si čas
Ak sa chceš niečomu venovať, musíš si na to urobiť čas, teda si stanoviť čítanie ako prioritu. Vyhoď hodinu denne prechádzania na instagrame a skús ju venovať čítaniu, alebo vstaň a hodinu skôr ako potrebuješ. Ja mám napríklad na čítanie určený večer, čas prestávok medzi učením a ráno.

5. Nenechaj sa rušiť
Viem, že prokrastinácia na telefóne je presne tá činnosť, ktorá ma od čítania odháňa. A taktiež viem, že sa jej nechcem venovať, a preto sa počas čítania snažím odložiť telefón bokom. Niekedy ale počas čítania prídu nejaké povinnosti, ktoré ma od čítania vyrušia. V takom prípade ich splním a môžem sa k čítaniu opäť vrátiť.

6. Vždy a všade
Keď si budeš brávať knihy so sebou, veľakrát Ti zaženú nudu, a tým si aj vytvoríš návyk čítania. Lebo keď budeš mať knihu po ruke, môžeš ju čítať:). Mne v tomto prenášaní vyhovuje najviac čítačka, lebo je veľmi ľahká, ale Ty si kľudne zober normálnu knihu, alebo daj šancu audioknihám.
Čo by mohol byť ďalší typ, ale nie na mojom blogu, lebo mne audioknihy nevyhovojú. Ale Tebe môžu čítanie veľmi uľahčiť, lebo audioknihu môžeš naozaj počúvať vždy a všade bez ohľadu na to, kde si a čo robíš (pokiaľ sa samozrejme môžeľ na knihu sústrediť:))

7. Čítanie ako niečo výnimočné
Toto je už taký mini bonusík a robím ho iba zriedka. Ale skús si urobiť z čítania špeciálnu aktivitu. Urob si nejaký nápoj, pokojne aj jedlo, na ktoré máš chuť, nájdi si pohodlné miesto, pusti hudbu a čítaj.
Jednoducho si z toho urob relexačný rituál a uži si čítanie ešte viac ako zvyčajne.

A mimochodom veľmi spríjemní čítanie aj pekný obal na knihu/čítačku, ktorý si môžeš aj ušiť;)

Verím, že Ťa niektorý z mojich tipov inšpiroval a vyskúšaš ich:) Ale ak Tebe pomáhajú iné, budem rada ak sa podelíš v komentároch.
Maj sa krásne
♡Lucy

0 komentářů:

čo na srdci, to na blogu

Používa službu Blogger.

Contact

A blog created by

This is a static content section widget. It is a handy way to show additional content at the widgetized page. The static content section widget outputs the contents of a selected static page. You can use as many instances of the static content section widget you wish, to create the ideal page structure.


About Me

Lucy's Lifestyle

čo na srdci, to na blogu